Vajna Timi osztja a kedveléseket Instagramon vagy sem?

Andy Vajna halálhíre végigsöpört az elmúlt 24 órában úgy a magyar interneten, mint a hollywoodi sztárok között egyaránt. Elképszető mennyiségű tartalom készült ebben a röpke egy napban a témával kapcsolatban. Tudjuk be annak, hogy híres filmes producerként és kevésbé kedvelt kormánybiztosként megosztó személy volt itthon. Azonban amennyire Andy Vajnáról szólnak a hírek, úgy feleségére Vajna Tímeára is oltárira nagy figyelem irányul ezekben a napokban. 

Vajna Tímea (Palácsik Tímea) és Andy Vajna 2013-ban kötött házassága előtt is ismert volt Damu Roland kedveseként és az akkoriban történt dolgok miatt. Ez már a múlt, azonban az a jelen, hogy a hölgy korántsem volt mindenki szemébe népszerű. A gyakran golddigger-ként beállított Timi, férje halála után is lájkokkal bombáz félmeztelen pasikat az Instagramon. Vagy mégsem?

Nem tisztünk fürdetni, sem megmagyarázni senki helyett semmit, de Vajna Timi jó eséllyel egyébként nem tudatosan használja jelenleg az Insta fiókját. 

Az Instagram egyes felmérések szerint 60%-ban olyan reakciókból áll (követés, kikövetés, lájk, komment), amelyek nem természetes személyektől érkeznek, hanem ezeket úgynevezett botok végzik - automatikusan. A botok ősi ellenségei az Instagramnak, igyekeznek is ezeket tiltani, de csak módjával és finoman, brutál óvatosan. Ha hirtelen drasztikusan törölné és tiltaná az így felturbózott accountokat, kedveléseket és kommenteket jó eséllyel elég sivár sivataggá változna hirtelen a platform.

December eleji közelménye szerint az Instagram elvágja néhány ezzel kapcsolatos módszer útját, azonban az addig összehozott reakciókat nem törli. A helyzet tisztázása miatt, jó eséllyel a több, mint 350 ezres követő táborral rendelkező Vajna Timi annyi időt nem tud az Instagram előtt tölteni, hogy éjjel-nappal a hírfolyamát kezelje és reakciókat osztogasson. Ő maga kb 5000 főt követ, gondolhatjuk, hogy 3-500 ismerősnél is mennyire gyorsan változik a feed, akkor egy 10x akkora esetén mennyire gyorsan frissülnek az adatok. Timi jó eséllyel egy bot programot használ, amely a követőire, követettjeire és néhány hashtagra van targetálva, és ez a program szép számmal osztogat kedveléseket. Kommenteket nem hinném, hogy ír a program, hisz az elég könnyedén kibukhat, míg a kedvelések egy "szerényebb" formája a botok használatának.

Mi az oka, amiért botot használhat?

Prózai és egyszerű az ok. Aki kedvelést kap egy influencertől (nevezzük inkább így Timit), nagy valószínűséggel vagy visszaköveti őt, vagy hasonlóan kioszt néhány kedvelést a fotóira. Ezzel az adott profil engagement rate értékét szeretné növelni - ami egy nagyobb accountnál azért nem annyira könnyű -, illetve további követőinek számát gyarapítani. Vélhetően ez utóbbi leginkább nemzetközi szintéren célszerű számára.

Vajna Timi Instagram bot használata folyamatos és a vasárnap történtek fényében jó eséllyel nem a program leállítása volt a  legfontosabb gondolata. Természetesen a tévedés jogát fenntartjuk.